Önskeinlägg: Sommar och semestertips Sverige-edition

Sommaren är bara en nysning bort. Och bästa tiden är ju nu när vi har allt härligt framför oss! Vi börjar planera och drömma om alla äventyr och det pirrar i magen. Ni har önskat att få sommar och semester tips! KUL JU. Nedan hittar ni våra favoritplatser att besöka, loppis tips och lite tankar kring roadtrips. Mycket nöje!

Platser:

Sverige har ju HUR MYCKET härligt som helst att erbjuda. Från västkust till östkust, norr till söder, hav och sjö, skog och vidsträckt vildmark. Själv föredrar jag att bila genom vårat vackra land, men det går ju alldeles utmärkt att ta sig runt på andra sett också. Jag brukar ofta rekommendera att åka innan eller efter högsäsong om man har den möjligheten. Då får du njuta av dom här magiska platserna nästan helt ensam!

Halland – Sveriges Kalifornien? Eller är det Lilla Italien? Kärt barn har många namn. En plats som är gjord för roadtrips! Här kan man verkligen njuta av närodlat, underbar natur och good vibes only. Från Kungsbacka ner till Halmstad kryllar det av spännande restauranger med lokala råvaror, caféer, marknader, gårdsbutiker, sevärdheter och såklart surf! Dom har också en helt fantastisk community här nere och jobbar verkligen mycket för att alla dina sinnen ska triggas. Ett hett tips är att kika in på Visit Halland som också finns som app. Den är så otroligt inspirerande och här hittar du ALLT du söker för en magisk upplevelse.

Jag gjorde ett samarbete med Visit Halland i augusti förra året och du hittar min lilla guide till roadtrip genom Halland här!

Några av våra Halländska favoriter är:
Cosa Table. Oj vad vi har ätit gott här! Nordisk mathantverk med lokala råvaror. Här har vi några av våra bästa matminnen.
Bar Glou Glou. En vinbar i Varberg som vi inte har hunnit testa än men det ser otroligt trevligt ut! Åker direkt upp på våran egna lista av ställen att besöka i sommar.

Hygge. Ett mega mysigt litet crêperie i Tylösand, Halmstad. Familjedrivet och bara så himla härligt ställe. Här äter du danska smörrebröd och ljuvliga galletter och crêpes.
Kitekalle. Hos Kitekalle kan du förverkliga dina upplevelsedrömmar. Kite, SUP, surf, skate och cykel är deras specialité. Genom Kitekalle kan du boka helt fantastiska och naturnära upplevelser. Finns på flera ställen runt om i Sverige och såklart även på flera ställen runt om i Halland.
Tjolöholms slott. Åh wow! Vi besökte Tjolöholm för första gången förra året och vi kommer definitivt åka tillbaka. Byggt år 1898 och sägs vara Sveriges märkligaste byggnad och ett storslaget exempel på en Arts & Crafts-anläggning som främst annars finns i England. Ett perfekt utflyktsmål för alla åldrar. En magiskt vacker miljö och kika även in på deras kalendarium för detaljer kring olika happenings.
Näsbokroks naturresarvat. Förra sommarens härligast dopp i havet hade vi vid klipporna i Näsbokroks naturreservat! Om du gillar att snorkla så var det en helt otrolig upplevelse enligt Tobias. Han är snorklings-fantast och det här var något utöver det vanliga, och med ca 5 meters klar sikt åt alla håll! Inte illa för Sverige.

Glöm inte att kika in på Visit Halland för fler tips!

Kullabergs naturresarvat – Det här är en helt sjuk plats?! Med dramatiska klippor som stupar rakt ner i havet och mängder med grottor och vikar. Platsen påminner om medelhavet och man blir helt förtrollad här. Dra på dig ett par ordentliga skor och ge dig ut på en vandring du sent kommer glömma. Har du tur kan du också se delfiner simma här utanför. WOW!!

Österlen – Om Halland är Lilla Italien så är väl Österlen Sveriges svar på Provence! Har man inte besökt Österlen än så tycker jag att det är på tiden att du gör det. Ett riktigt semesterparadis för dig som älskar sol och bad, loppisar, god mat och skånsk natur. Hos Destination Österlen hittar du massor med tips på vad du kan göra, se och äta.

Några av våra Österlen favoriter är:
Talldungen. En riktig hotspot och här lovar jag att du inte blir besviken! Beställ deras spisarmeny och dina smaklökar kommer slå volter. Är du också vin-intresserad är Talldungen perfekt för dig.
Tribo Antik. Ligger precis som Talldungen i magiska Brösarp. En otroligt vacker antikbutik och med en fantastisk trevlig ägarinna med massor utav kunskap inom antikt. Och när du ändå är i Brösarp så passa på att stanna upp och upptäck Brösarps Backar.

Pastafabriken. Precis som alla andra tycker vi också om Pastafabriken i Ingelstorp. Om du vill äta här boka bord i tid!! Annars är det lika mysigt att bara handla något ifrån butiken och sätta sig vid havet och äta istället.
Köpmangatan 6. Har själv inte ätit här men är taggad på att testa!

Gotland – Okej så då kanske Gotland är Sveriges.. Korsika? Kanske? Hmm ska fundera vidare på den. Men ja, Gotland känns kanske inte som något wow vad nytänkande. Men det är nog inte några av mina tips. Jag älskar ju en klassiker. För den som inte tidigare besökt Gotland lovar jag att du kommer bli BLOWN AWAY. Det här är ett riiiiktigt paradis. Från norr till söder hittar du små bagerier, caféer, antikhandlare och oroliga naturupplevelser. En bil är nog ett måste om du ska besöka ön på rätt sett. Eller varför inte cykla Gotland runt? Det allra mesta som är härligt finns bortom Visby, men spendera kanske 1 heldag i mysiga Visby och ge dig sen ut och upptäck ön! Eftersom Gotland är så otroligt populärt tycker jag att ön är absolut härligast i maj-juni eller augusti-september. Då får du många av platserna helt för dig själv!

Några av våra Gotlands favoriter är:
Själsö Bageri. Strax norr om Visby hittar du enligt mig Gotlands mysigaste och godaste bageri! Här kan du sitta och njuta av de otroligt härliga omgivningarna medans du äter den godaste bullen och surplar på en gokaffe. Själsö Bageri har även brödbilar som står lite här och där runt om på ön.
Bungenäs matsal och Kalkladan. Det här är verkligen en speciell plats på Gotland och väldigt populärt. Här finns ingen biltrafik utan du tar dig fram till fots eller med cykel. Ät lunch, bada i havet eller varför inte boka in dig på matsalen för en middag du kommer minnas länge!
Lilla Bjers. En grön och ekologisk oas på Gotland. Kan det bli mer närodlat? Svaret är nej. Hos Lilla Bjers äter du 100% ekologisk mat ifrån deras egna grödor och närliggande gårdar. En riktig Gotlands-pärla som känns som ett givet besök för lunch eller middag.
Fårö. Man kan förstå varför Ingmar Bergman blev så besatt av den här magiska kalkstensklippan. Den orörda naturen och det förtrollande ljuset är något alldeles speciellt. På Fårö finns flera mysiga restauranger och caféer. Glöm inte att våga vika av ifrån stora vägen för att hitta gömda små ställen som jag lovar kommer att bli höjdpunkten på eran Fårö visit.

Kuriåsa. Strax utanför Hemse ligger antikhandlaren Åsa Hallins Kuriåsa. Här hittar du fantastiska vintagefynd i en mysig miljö. Tror vi aldrig kommit därifrån tomhänta faktiskt. Vid vårat senaste besök åkte vi därifrån med en järnsäng från tidigt 1900tal som nu står på vårat landställe.

Vanlife på Gotland. Ja det här är verkligen en perfekt plats att leva vanlife på. Det finns nästan oändligt med platser att fricampa på. OBS! Om du ska campa eller bo i bilen, se till att göra research först. Du får såklart aldrig stå på privat mark eller där det är skyltat med Camping Förbjuden. Om du är osäker på platsen du vill campa på, gå och fråga på närmsta gård/affär/privatperson. Och se till att aldrig lämna skräp efter dig! Vi vill behålla det otroliga privilegiet vi har i Sverige: Allemansrätten.

Det finns såÅÅåå mycket på Gotland att tipsa om. Men helt ärligt så är en hel del platser sånna som vi vill hålla lite för oss själva. MEN om du har fler frågor om just Gotland så kan du såklart skriva ett DM eller kommentera det här inlägget.

Vildmarksvägen – Vildmarksvägen är Sveriges högsta asfalterade väg och går över Stekenjokk­platån mellan Lappland och Jämtland. Vägen genom Stekenjokk är en av få ställen i Sverige där vägen går rakt igenom kalfjället och ger dig möjlighet att fjällvandra på fyra hjul i ett samiskt kulturlandskap. Vi åkte den här turen i september 2021 och jag tror vi gapade hela vägen runt. Ibland glömmer man bort att vi har sån storslagen natur och vildmark även i Sverige. Verkligen ett oförglömligt äventyr i norr som är perfekt för sommaren semester. Besök vattenfall, bli rörd av hur vacker världen kan vara och ta in allt det storslagna.

Dalsland och Värmland – Varje år kör vi en tur genom Dalsland och Värmland. Här blir man överväldigad av de trolska skogarna och de förtrollande sjöarna. Det är något lite sagolikt här som gör att man kommer på sig själv att sitta och leta efter älvor och sagoväsen bland de höga granarna. Både Dalsland och Värmland är perfekta platser att vandra på. Stillsam vildmark och vidsträckta vyer.

Dalsland är en av Sveriges sjörikaste landskap och är som gjort för paddling! Med kristallklart vatten kan du paddla genom ett mångförgrenat sjösystem som är sammanknutet via Dalslands kanal. De senaste tre åren har vi besökt Alcatraz Adventures som ligger i Gustavsfors. Ett upplevelsecenter där du kan hyra kajak, kanot, cyklar etc.

LOPPISAR:

Det fullkomligt kryllar av loppisar i sommar-Sverige. Vill du leta lite mer klassiska antikviteter som också kostar därefter så är Gotland och Österlen platserna du ska besöka. Vill du ha mer gårdsloppisar och kanske lite snällare för plånboken så är Småland, Dalsland och Värmland ställena du ska åka till. Här ligger loppisarna tätt och det är ofta skyltat längst med vägarna så det är enkelt att hitta. I västra Skåne finns det ett helt gäng lador och antikhandlare som är värda ett besök!

Loppiskartan. Din bästa vän när du är ute och letar gamla grejer är Loppiskartan. Här hittar du nog varenda loppis och antikhandlare i hela landet samlat på en plats! Ofta har också de lite mer välsorterade stoppen en broschyr med alla de närliggande loppisarna och antikhandlarna i närområdet. Fråga dig fram!

ROADTRIP:

Är det nån som vet om jag älskar roadtrips? Det ÄR det absolut bästa sättet att upptäcka och resa på enligt mig. Oavsett om man bor i bilen eller om man bokar in sig på hotell, campingar eller andra boenden längst med vägen så är en roadtrip ett minne för livet.

När vi tar oss ut på vägarna har vi sällan ett mål. Vi brukar ha en riktning som vi anpassar oss lite efter och sen brukar resan bara få hända. Något vi alltid gör är att så fort vi kan är att lämna motorvägen. Sväng bara av någonstans där du tycker att det känns spännande. De mest spektakulära platserna vi hittat i Sverige har vi hittat för att vi har vågat åka in på vägar som vi inte vet vart de leder. Man åker lite fel, man får vända om, åker fel igen, vänder om.. sen där borta där kanske det ser ut att finnas något häftigt. Ska vi kolla? Självklart! Och där, precis där hittar vi något som kanske inte så många andra har hittat. Den känslan är så otrolig! Stanna upp och titta, njut av allt det vackra, hälsa på hästarna eller kossorna, ta ett nakendopp, hångla längst med vägkanten..

Jag kommer skriva ett separat inlägg om roadtrip och vanlife men kände att jag ändå ville ha med roadtrip som ett tips!

Blev nästan lite överväldigad av allt Sverige har att erbjuda när jag började skriva det här inlägget. Det finns så MYCKET. Jag har garanterat glömt massor men jag tror vi börjar såhär. Och om ni har några frågor, skriv till mig så snackar vi!

Och hörni, ni vet väl att bästa tiden är NU?!

Lämna en kommentar